O nama

Prenoćište Dvorište Vam nudi smeštaj u samom centru Novog Sada. Mala zelena oaza na samo 5 minuta laganog hoda od pešačke zone. Prednost našeg smeštaja je u obezbeđenom parking mestu i mogućnosti korišćenja dečijeg igrališta.

Kontakt informacije

© Prenoćište Dvorište 2021.

5 razloga zašto ove zime posetiti Novi Sad

23
Dec

5 razloga zašto ove zime posetiti Novi Sad (1679)

Da li ste razmišljali o mini odmoru tokom ove zime, za vreme predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika ili tokom školskog raspusta?

Verovatno je svima asocijacija na zimski odmor neko skijalište, planina, sneg... Ako niste smislili gde biste otputovali, Novi Sad će zasigurno biti pravi izbor.

Ovaj grad po mišljenju mnogih posebnom energijom odiše zimi, to se oseća na ulicama i  trgovima. Svuda se oseća radost praznika, multikulturalizam zrači najsjajnijom svetlošću upravo u ovom periodu godine pred katolički Božić, Novu godinu i pravoslavni Božić.

Pregršt je razloga zašto odabrati Novi Sad kao destinaciju za odmor i kratki predah od svakodnevnice, a u nastavku ćemo predstaviti pet:


1. Novi Sad je prestonica kulture, multietničnosti, umetnosti


Ovaj grad se može pohvaliti i dičiti svojim ogromnim istorijskim, kulturnim, umetničkim nasleđem, kao i svojom jedinstvenošću. Na svakom koraku vidimo kontraste upravo različitih religija, nacija, kultura i sve to zajedno daje ovom gradu harmoniju i jedinstvenu dušu.  Sa jedne strane gradom dominira katedrala u neogotskom stilu, koja je definitivno jedan od simbola grada.

Šetajući se kroz Jevrejsku ulicu stići ćete do Sinagoge, jedne od samo četiri preostale u Srbiji. Danas sinagoga ne predstavlja molitveni objekat, već se u njoj, zbog izvanredne akustike, održavaju muzički događaji. Na ulazu u sinagogu stoji natpis na hebrejskom jeziku: “Ki beti, bet tefila ikara l’kol haamim” (Neka ova kuća bude dom molitava za sve narode). Uspenska crkva, pravoslavni hram u centru grada je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Izgrađena je još 1774. godine i pripada Bačkoj eparhiji.


2. Pijani sat na Petrovaradinskoj tvrđavi


Beli toranj sa satom je jedan od najslikanijih i najposećenijih  simbola Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave. Toranj je izgrađen u baroknom stilu. Brojevi na brojčanicima su rimski, a njihov prečnik je veći od 2 metra. Zanimljivost ovog sata je što velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute, kako bi lađari na Dunavu sa velike udaljenosti od obale mogli da vide koliko je sati.


Pijani sat Novi Sad
 

Neki ga nazivaju i “pijanim satom” jer kasni kada je hladno, a žuri kada su veoma visoke temperature.  Sat se navija ručno svaki dan jer mu je mehanizam veoma star. Ako imate sreće, pa zateknete sneg tokom posete Petrovaradinu, bićete očarani romantičnošću prizora sa tvrđave i na samoj tvrđavi.


Petrovaradin
 


3. Novi Sad ulaskom u 2022. godinu zvanično će postati Evropska prestonica kulture


Razlog više da provedete koji dan više. Rezervišete smeštaj na vreme jer doček koji se organizuje veoma obećava. Privatni smeštaj u Novom Sadu nudi mogućnost pravog odmora bilo da dolazite sa prijateljima ili porodično. Brojne manifestacije koje se dešavaju tokom decembra biće razlog više da produžite posetu jer će vam jedan dan biti malo sigurno.

Evo kako je osmišljen deo programa u najluđoj noći. Novosađani će 31. decembra simbolično osvetliti svoj grad i to programom inspirisanim likom i delom velikog naučnika koji je osvetlio ceo svet – Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada.

U 20:22 časa, kod mosta Duga, biće premijerno izveden deo predstave "Tesla, izumetnik" u režiji Nebojše Bradića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta, u koju će biti uključena i publika, formirajući povorku preko mosta Duga i tako spajajući dve obale Dunava sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde će biti otvorena multimedijalna Teslina svetlosna galerija.


4. Ako volite šoping ni to vam u Novom Sadu neće faliti


Novi Sad ima tri velika šoping mola, ali i niz ulica u samom centru grada koje obiluju buticima, parfimerijama i autentičnim radnjama u kojima možete pronaći neke od vrhunskih komada garderobe i obuće, kozmetike itd.

Jedan od najpopularnijih i bez ustezanja možemo reći najposećeniji TC u Novom Sadu je Big šoping centar.

Ovaj šoping centar ima brojne kafiće i fast food restorane  na prvom spratu tržnog centra, a van zgrade u sastavnom delu kompleksa se nalazi i jedan od najmodernijih bioskopa u našoj zemlji. Tržni centar "Promenada" je najveći tržni centar u Srbiji, pored prodavnica poznatih brendova postoji i Cineplex bioskop, velika teretana, parking sa 1500 raspoloživih mesta, dečija igraonica, restorani, kafići ... Naravno, ako ste već došli u Novi Sad, neka centar Pupinova palata bude jedna od obaveznih tačaka za posetiti.

Ukoliko ćete veći deo vremena posvetiti šopingu, smeštaj u našem prenoćištu "Dvorište" je definitivno odličan izbor jer ste na 5 minuta od Promenade, Spensa ili TC Mercator-a.


5. Dunavska ulica


Posle Zlatne grede, Dunavska ulica je najstarija u starom jezgru grada. Ulica je u stvari bila nasip između dve bare, leva strana je zasuta tek 1918. godine. Na mapi iz 1745. i dugo posle toga nazivala se Aufden Brück (Na mostu). Na samom mostu nalazili su se mali dućani u drvenim budama. Jedno vreme zvala se Petrovaradinska ulica. Tuda je vodio put prema Dunavu i pontonskom mostu za Petrovaradin.

Između dva svetska rata ulica je nosila ime Jaše Tomića, za vreme Drugog svetskog rata Mađari su je prekrstili u ulicu dr Lasla Bardošija, da bi se konačno ustalio naziv Dunavska ulica posle 1944. godine. Romantična svetlost rustičnih uličnih fenjera, zanimljive raznobojne  fasade zgrada i sav  vojvođanski stil i duh vratiće vas u prošlost. U produžetku Dunavske ulice je Dunavski park.

Uređenje ovog parka je počelo davne 1895 godine. Omiljeno je mesto kako Novosađana, tako i turista. To što je zima, nikako ne treba da bude razlog da ne prošetate ovuda. Dunavska ulica i Dunavski park imaju ono "nešto" što je razlog da ovaj grad doživimo svojim i zbog čega bi mu se opet vratili. Ono što se definitivno oseti šetajući Novim Sadom je ljubav i ponos Novosađana prema svom gradu.

Baš kao što je to opisao njihov Djole:  "Samo jedna je shvaćaš, varoš u koju se vraćaš.”


Za kraj


Ako se odlučite da odmor ove zime provedete u Novom Sadu, naši apartmani sa parkingom, Prenoćište Dvorište, vam nude odličan smeštaj na odličnoj lokaciji. Parking vam je obezbeđen tako da nećete morati da brinete o automobilu. Pogledajte ponudu apartmana na našem sajtu i rezervišite online ili nas pozovite. Na raspolaganju smo Vam za sva Vaša pitanja.

 

komentara (4)


bora bora ali naš
bora bora ali naš

Petrovaradin i opet krenite u Petrovaradin čim pre stignete kada ste u Novom Sadu! Nakon što nešto prezalogajite, ne čekajte previše već se uputite prema glavnoj novosadskoj atrakciji. Tvrđava je najpoznatije mjesto u gradu i nudi fantastičan doživljaj. Pogledi preko Dunava odavde su zaista veličanstveni i možda nema romantičnijeg mesta za večeru. Pogotovo zimi tempirajte vreme kada sunce zađe i provereno ćete imati čarobni obrok u drugom najvećem gradu u Srbiji.

deran
deran

Moja preporuka tj. razlog da zimi posetite Novi Sad je Dunavski park. To je jedna od najvećih i najpopularnijih zelenih površina u Novom Sadu, divan spoj javnog parka i arboretuma. 250 vrsta drveća, cveća i biljaka, uključujući mnoge retke sorte, poput engleskog hrasta i divno jezero pored koga ćete moći da osetite romantiku ovog podneblja.

Silvana
Silvana

Odlična ideja! I novogodišnji progam na trgovima je bolji nego u Beogradu, a bilo bi lepo prošetati centrom, pa otići negde na kuvano vince. Možda i hoću, ionako nemam ništa u planu za doček.

Maki
Maki

Prelep je Novi Sad, zimi je stvarno čaroban!!!

Dodajte komentar