O nama

Prenoćište Dvorište Vam nudi smeštaj u samom centru Novog Sada. Mala zelena oaza na samo 5 minuta laganog hoda od pešačke zone. Prednost našeg smeštaja je u obezbeđenom parking mestu i mogućnosti korišćenja dečijeg igrališta.

Kontakt informacije

© Prenoćište Dvorište 2021.

Predlozi za romantičan Dan zaljubljenih ili Sv Trifun u Novom Sadu – Evropskoj prestonici kulture

05
Feb

Predlozi za romantičan Dan zaljubljenih ili Sv Trifun u Novom Sadu – Evropskoj prestonici kulture (1522)


Već godinama unazad, svakog februara Srbi se dele na one koji slave Dan zaljubljenih, one koji slave Sv Trifuna, i one koji ignorišu oba ova praznika. Jer, Dan zaljubljenih je zapadnjački (katolički) praznik Sv Valentin, a s obzirom da kod nas ima više pravoslavaca, protive se njegovom slavlju. Pravoslavni ekvivalent ovom prazniku je Sv Trifun, koji je zaštitnik vinogradara.

I svake godine je isto. Mladi kažu da 14. februar više nije samo dan Sv Valentina, već i Svetski dan zaljubljenih, pa ga sa radošću slave uživajući u romantičnim trenucima. Kupuju jedno drugom poklone, odlaze na vikend putovanja i trude se da se maksimalno posvete jedno drugom.

Za  to vreme oni koji poštuju Sv Trifuna, najčešće upravo vinogradari, slave ovaj dan kao i svaku drugu slavu, uz kolač, žito, sveću, vino, i razne druge đakonije. Ali tog dana odlaze i u vinograd, koji je u februaru još uvek u fazi mirovanja, i orezuju lozu. Neki i kolač lome u vinogradu. Jer tog dana priroda počinje da se budi, a proleće najavljuje svoj skori dolazak. Sve to ujedno asocira i na buđenje ljubavi, pa se ova dva praznika, budući da se slave istog dana, 14. februara, ipak nekako skladno prepliću.

Bilo kako bilo, ako ste rešili da jedan od ova dva praznika provedete u Novom Sadu, sasvim sigurno, uspećete da organizujete slavlje po svom izboru. Evo nekoliko predloga kako biste mogli da proslavite ovaj praznik u Novom Sadu.

 #1 Romantični produženi vikend


Dan zaljubljenih soba


S obzirom da ove godine 14. februar pada u ponedeljak, umesto jednog dana, moći ćete sebi da organizujete vikend zaljubljenih. Predlažemo da odsednete u Prenoćištu Dvorište, koje se nalazi u samom srcu Novog Sada i ima obezbeđen parking. Moći ćete da ostavite svoj automobil, pa zagrljeni šetate do mile volje i obiđete sve što želite. 


#2 Evropska prestonica kulture


Ako volite da obilazite kulturne spomenike i muzeje, tu su Muzej Vojvodine, Muzej Grada Novog Sada, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, kao i Matica srpska i njena galerija. Tu su i pravoslavni Saborni hram Sv Đorđa, kao i rimokatolička crkva Imena Marijinog.


 


#3 Mesta za šetnju


Zmaj Jovina Dunavska mesta za setnju


Ulice Zmaj Jovina i Dunavska su omiljeno šetalište kako turista, tako i samih Novosađana. Šetajući ovim korzoom, stići ćete do prelepog Dunavskog parka, a u povratku možete svratiti u neki od restorana i kafića, u kome se možete odmoriti i okrepiti, pa nastaviti svoju omiljenu aktivnost. Uveče možete otići na neku od predstava u Srpskom narodnom pozorištu, pa na večeru u nekom od romantičnih restorana koji ste odabrali za vreme šetnje.#4 Za one koji vole sportske aktivnosti


Ako ste oboje sportski tipovi, možete se organizovati i drukčije jer Novi Sad je grad sa mnoštvom uređenih biciklističkih staza, tako da ako ih iznajmite (ili ponesete svoje), možete obići mnogo više različitih mesta. Kako u samom gradu, tako i u okolini.

Tu je, takođe i SC Spens u kome se, osim bavljenja ostalim sportovima, možete i klizati. Naravno, ako znate da klizate, mada ima dosta onih koji će, i ako ne znaju, vrlo rado pokušati. Ledena dvorana Spens-a je svakako tu, kao i klizalište u Dunavskom parku, a klizanje u dvoje, sa rukom u ruci, uvek je zanimljivo, čak i kad se završi pokojim padom. Nadamo se da se tom prilikom nećete povrediti, već će to biti samo još jedan razlog za bezbrižan smeh.#5 Za ljubitelje vina


Za ljubitelje vina Sremski Karlovci


Ako ste, pak, poštovalac Svetog Trifuna, osim šetnje Novim Sadom, biće vam zanimljivo da obiđete i Sremske Karlovce, ljupki mali grad na obali Dunava. Ovo je vinogradarski kraj, tako da se ovaj praznik naveliko slavi. Tamo možete otići i na neku degustaciju vina, ali i obići prvu srpsku gimnaziju, Patrijaršijski dvor i česmu Četiri lava. Postoji verovanje da će svako ko se jednom napije vode sa ove česme, jednoga dana ponovo doći u Karlovce i tu se i venčati. Proverite da li je zaista tako.#6 Kupuj dok ne padneš s nogu (ili „Shop till you drop“)


Na vikende obično krećemo na brzinu, pa ponekad nešto zaboravimo da ponesemo. Ako vamo se upravo to desilo, ili jednostavno volite kupovine, tu je i mnoštvo radnji i tržnih centara, u kojima možete uživati u šopingu do mile volje ili dok ne padnete s nogu. Novi Sad je grad u kome možete pronaći sve što vam je potrebno, a verovatno i ono što nije, ali vam je zapelo za oko


 


#7 Tvrđava Petrovaradin, ili Gibraltar na Dunavu


Petrovaradin hodnik


Kada neko pomene Novi Sad, na šta prvo pomislite? Najveći deo ispitanika će reći na tvrđavu Petrovaradin. Što zbog festivala Exit, koji se svakog leta održava među njenim zidinama, što zbog toga što je zaista jedno od najznačajnijih obeležja Novog Sada. Nju takođe možete obići jer je i sama muzej na otvorenom, a možete videti čuveni Pijani sat kog koga mala kazaljka označava minute, a velika sate. Ovo nije učinjeno greškom, već vrlo namerno, da bi lađari na Dunavu sa brodova mogli da vide koliko je sati, jer u vreme kada je sagrađen, satovi nisu bili dostupni svima.

Na tvrđavi se nalaze i Novosadska astronomska opservatorija i Planetarijum, mnoštvo slikarskih ateljea, jer je sa tvrđave najlepši pogled na Novi Sad i okolinu. Tvrđava ima i podzemni deo sa hodnicima dugim čitavih 16 kilometara. Ako ste avanturističkog duha, raspitajte se unapred, pa otiđite na ovo zanimljivo putovanje sa vodičima. A i sama šetnja gradićem ispod tvrđave, Petrovaradinom, učiniće da se osećate kao da ste zalutali u neku od prošlih epoha.


 


#8 I za kraj zašto je Novi Sad grad za romantičare


Mogli bismo ovako da ređamo još dugo, i da opet ne kažemo sve jer, kao što vidite, Novi Sad nije samo Exit i tvrđava Petrovaradin, mada ga po njima najveći deo turista poznaje. Leti su tu i čuvena plaža Štrand i Ribarsko ostrvo, kao i mnoga druga mesta na reci. Ali, postoji mnogo mesta u kojima možete uživati i zimi, bez obzira koji ste praznik rešili da slavite.

Živeli, i srećan vam praznik ljubavi! Dobrodošli u Novi Sad!

 

komentara (1)


Milica
Milica

Probudili ste mi lepe uspomene, jednom sam bila u Novom Sadu za Dan zaljubljenih, kada sam bila mlada i zaljubljena. Setali smo tvrdjavom pa smo posle seli u restoran na trgu na rucak. Obozavam Novi Sad.

Dodajte komentar